Полезни статии за риболова

Как да постигнем максимално от риболова, като количество риба и удоволствие.

Как да се ориентираме в непознат водоем

За успешен риболов в непознат водоем от значение е избора на място. Подбора и изследването на правилното място може да ви донесе невероятен късмет или да разочарова до голяма степен.

Предлагаме ви няколко трика, с които да се ориентирате по-лесно в дадена ситуация.

Изследване на водоема трябва да е първото, което ще направите с пристигането. Всеки опитен рибар знае, че различните риби обитават различни дълбочини, едни от тях непрестанно се движат, а други са се закотвили с години по местата си. При възможност използвайте лодка и сонар. Обърнете внимание на дъното и на бреговата ивица. Така например, високият бряг е определящ за дълбочина, може да има дори наличие на паднали дървета и т.н. Ловът може да става на местата, където релефът се различава от другото дъно.

Следващата крачка трябва да е свързана с търсене.

В случаи, че вече имате ориентация над водоема, опитайте да ловите със спининг около брега или използвайте тролинг от лодка. Така системно ще обходите водоема и ще опитвате на различни места. Малките примамки в случая са препоъчителни. В случаи на улов на риба засечете мястото и потапянето на примамката, както и времето за кълване и засичане. Бройте до потъване на дъно е важно в първите моменти. Ако примамката се качи във водорасли и друга растителност може да се ориентирате в избора на риба. Търсене и проучване правете бързо, за да обходите възможно най-голяма част от водоема и да се захванете по същество с риболова.

Третата стъпка, е съсредоточаване, концентрация и внимание.

Запазете местоположението, където установихте, че обиколката със спининга се е оказала най-добра. Много от пасажните риби, обикалящи целия водоем рано или късно отново ще се върнат към вашето място, дори в момента да липсват. Използвайте познати и удобни за вас методи и примамки. Опитайте с улова на най-ловените риби.

За четвърт последен съвет ще посочим – експеримента. Не опитате ли с различни примамки и методи, няма как да узнаете на верен път ли сте.

Вход